Legendinis Pusser‘s romas atvyko į Lietuvą

2015 - 11 - 13

Džiaugiamės galėdami pranešti, kad į Lietuvą atvežėme ilgai lauktą, legendinį Pusser‘s romą. Tai neeilinis produktas, išsiskiriantis tiek savo turtinga istorija, tiek nuo jos neatsiliekančiu turiniu.

Daugiau kaip 300 metų romas buvo neatsiejama Didžiosios Britanijos Karališkojo Jūrų Laivyno jūreivių kasdienybės dalimi. Nuo tada, kai pasaulio jūrose ir vandenynuose plaukiojo Britų imperijos mediniai laivai iki pat 1970 m. Liepos 31 dienos. Visą tą laiką, jūreiviai kasdien gaudavo romo davinį. Vienu metu šio davinio dydis buvo visa pinta, o prieš jūrų mūšį ar po jo, ji buvo net dviguba. Kautis akis į akį viduryje vandenyno buvo užsiėmimas ne iš smagiųjų, todėl visai nenuostabu, kad motyvuoti jūreivius reikėdavo dvigubai. O didžiausia motyvacija ir kiekvienos dienos džiaugsmas, jiems buvo būtent šis davinys. Metams bėgant laivų mechanizmai tapo vis sudėtingesni, mūšius akis į akį pakeitė šaudymai pabūklais ir vadovybės nuomone, romo davinys jūreiviams ėmė trukdyti atlikti jų pareigas, todėl buvo panaikintas.

1970 liepos 31 diena liko jūreivių atmintyje kaip „Black Tot Day“ (angl. Paskutinio Šlakelio Diena) ir simboliškai yra minima iki šiol. Sakoma, kad palydėdami trijų amžių senumo tradiciją, „paskutinį šlakelį“ romo sveikindami karalienę, dauguma jūreivių kėlė su dideliu liūdesiu ir ašara akyse.

Pusser‘s yra sukurtas pagal originalius, senuosius Didžiosios Britanijos Karališkajam Kariniam Jūrų Laivynui gamintų romų receptus. Jis daromas kupažuojant penkis Vakarų Indijos regiono romus tarpusavyje.

Pusser‘s romas savo etiketėje turi žodžius „navy rum“ (angl. karinio jūrų laivyno romas). Šie žodžiai reiškia vieną išskirtinę ypatybę, kuri suteikia šiam gėrimui unikalumą. Dalis Pusser‘s romų kupažo yra distiliuota 200 metų senumo mediniuose distiliavimo induose. Per ilgą savo tarnystę, šie indai buvo prisotinti daugybės organinių junginių, atsirandančių distiliacijos proceso metu, kurie naujam spiritui suteikia savitą charakterį, todėl į statines brandinimui jis jau keliauja turėdamas turtingą skonį ir aromatą.

Pusser‘s gėrimų pasaulyje kartais yra vadinamas romų salykliniu viskiu (angl. „the single malt of rum“) ir kaip dauguma jų, į butelius yra pilstomas natūralios spalvos, jos nekoreguojant karamele ir brandintas ne mažiau kaip tris metus.

Nuo šiol, Lietuvoje jau galite rasti penkias šio romo rūšis.